Arduino+Bluetooth+Kamera-rejtélyes "hiba"??

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
trialkornel66
DrótVégénSzéndarab

Arduino+Bluetooth+Kamera-rejtélyes "hiba"??

Hozzászólás Szerző: trialkornel66 »

Sziasztok, építettem egy kamerarendszert egy robothoz ami egy kamerából (VC0706), egy bluetooth egységből (JY-MCU HC-06) és magából az arduino panelből (Arduino Uno) áll. Röviden úgy működik hogy a kamera készít egy képet, amit bájtonként továbbít a bluetooth egység a számítógépre ahol egy program fogadja őket, összeállítja majd megjeleníti a képet. Ez szépen működik is de csak akkor ha az arduino-t usb kábellel a gépről működtetem, én viszont elemről akarom táplálni mivel ez egy mozgó robot része lesz. Ha elemmel működtetem, nincs rádugva a gépre nem fogadja a gép a képeket és nem jeleníti meg. A bluetooth, a kamera és az áramellátás hibáját kizárnám mert telefonnal teszteltem hogy ha elemről működtetem akkor is küldi az adatokat. Az érintkezési hibát szintén kizártam mert ha kábellel működik, nem mozdítok el semmit csak lehúzom a kábelt és úgy próbálom akkor sem működik. Számítógép oldalon egy usb-s bluetooth stick-et használok, a fogadó programban pedig mindig a megfelelő soros portot adom meg. Nem tudok rájönni hogy mi okozhatja ezt vagy mi a magyarázat. Esetleg találkozott már valaki ilyen jelenséggel?
Robert
Elektronbűvölő

Re: Arduino+Bluetooth+Kamera-rejtélyes "hiba"??

Hozzászólás Szerző: Robert »

Mi van ha az Arduino külső tápról jár?
Mit jelent az elemes mód? Mekkora elem? Feszültség?
Hova kötöd a rendszerben?
Hogyan van a tápellátás?
trialkornel66
DrótVégénSzéndarab

A robotot két darab 9V-os elem működteti. Az egyik a motorvezérlőre van kötve, az adja az áramot a motoroknak. A másik pedig az arduinora van kötve ami minden mást táplál (kamera, bluetooth, microservo, távolságmérő szenzor- ezek mind 5V-al működnek). Egy 9V-os csatlakozó a végén power jack dugóval csatlakozik az arduinora. Az elem és a dugó között pedig van egy kapcsoló.
Robert
Elektronbűvölő

9-vos elem????
Nagyjából semennyire sem terhelhető....

6db ceruzaelem és úgy fog csak menni....
trialkornel66
DrótVégénSzéndarab

Egyébként a 9V-os elem alatt egy 220 mAh-s akkut értek. Meg próbáltam már azt is hogy csak a bluetooth-t és a kamerát dugtam rá, minden mást lehúztam és úgy sem működött. A 6db ceruzaelem miért jobb?
Robert
Elektronbűvölő

Az elem terhelési karakterisztikáját nézd meg.
220mAh elem le tud e adni 80-100 mA-t amit néha az RFR még rángat? Aligha hiszem....
A ceruzaelemek kapacitása jóval nagyobb!

A betápon esik fesz, a 9V elemen is esik terhelésre. Jó ha marad a processzorra valami...

Esetleg 6 1.5V-os AG33-as mini gombelem nem jobb? A feszültség 9V-ja ott is megvan... :)
És kevesebb helyet is foglal.
trialkornel66
DrótVégénSzéndarab

Rendben akkor kipróbálom 6 ceruzaelemmel. Amúgy igen ezzel a megoldással csak az lenne a gond hogy nem fér már el a roboton:S De a gombelem jó ötlet köszi.
trialkornel66
DrótVégénSzéndarab

Na kipróbáltam 6db ceruzaelemmel és úgy sem működik. Ugyanaz van mint a 9V-ossal úgyhogy nem az a gond. Valószínűleg a hiba az én gépemmel van vagy a win7 a ludas de nem tudok rájönni mégis mi magyarázza ezt. Ilyennel még nem találkoztam.
trialkornel66
DrótVégénSzéndarab

Sikerült közelebb jutnom a problémához. Úgy néz ki ott a gond hogy nem küldi át a bluetooth az összes adatot a gépre ezért nem menti el és jeleníti meg a képet. Androidon is próbálgattam újra és ott is ugyanez a gond, csak nagyon ritkán kapom meg az EOF karaktereket ami a fájl végét jelzi. Ebből adódik hogy a bluetooth körül lesz a gond. Erre van valami ötlet vagy tapasztalat?
Robert
Elektronbűvölő

Az akkura/5V belső tápra 100...4700uF kondi?
trialkornel66
DrótVégénSzéndarab

Vettem egy 470 uF-os 16V-os elektrolit kondenzátort. Tudnál segíteni hogy hova és hogyan kössem be? Nem értek nagyon az elektronikához és nem szeretném tönkre tenni az eszközöket.
Így vannak az 5V-ra kötve az eszközök.
Kép
Robert
Elektronbűvölő

Vcc és GND közé. Szűrőkondi lesz belőle...
trialkornel66
DrótVégénSzéndarab

Sikerült!!! A kondenzátor megoldotta a problémát. Szépen működik akkuról ahogy kell! Köszönöm a segítséget. Azt még eltudnád nekem magyarázni hogy mi okozta a hibát és miért oldotta meg egy kondenzátor?
Robert
Elektronbűvölő

A rádiós rendszer nagyobb áramfelvétele rángatja a tápot. Ezt küszöböli ki a kondi...
trialkornel66
DrótVégénSzéndarab

Megint nem működik.... Azt hittem hogy tönkrement a kondenzátor ezért vettem másikat. Először azzal sem működött de aztán igen. De csak rövid ideig és most megint nem jó. Mintha valami érintkezési hiba lenne. De szétszedtem az egészet és próbálgattam mindent de nem jó. Nem tudom mi lehet a hiba oka...

Kép
Válasz küldése