Dezinformáció - a megtévesztés művészete

A dezinformáció jelentése:

"dezinformáció (lat.): megtévesztő. félrevezető információ (adat, tény, eszköz, támpont, rajz stb. ) a politikai, a gazdasági, a társadalmi, a kulturális életről, a tudományos-technikai munkáról, a katonai kérdésekről, saját operatív helyzetünkről, céljainkról. Az ellenséget megtéveszti, és hatása (vagy több dezinformáció) dezorientálhatja. Téves irányban köti le az ellenség figyelmét, erőit, eszközeit, és időszakos védelmet nyílt a valóságos titkoknak. Követelményei: állja ki az ellenség ellenőrzését; legyen hitele és aktualitása; megszerzésének módja legyen legalizálható; feleljen meg az ellenség hírigényének, és jusson a célba". Forrás: http://m.hvg.hu/app//itthon/20050225allambiztonsag/3

A dezinformáció az elektronikai területen is sokszor alkalmazásra kerül - most egy egyszerű hírdetés kapcsán került előtérbe...

Többen is találkozhattak az alábbi hírdetéssel, mert a honlap-postafiók számos segítségkérő levéllel lett gazdagabb. Ez inspirálta a cikk megszületését.

Előzmények

Ha megnézzük közelről a képet - semmi gyanús rajta. Egy Arduino klónt láthatunk:

Azonban amire egy hónap után megérkezik a csomag, a beltartalom kinézete átalakul:

Néhány helyen az ebay.com hirdetésekban ez a panelkép is fellelhető. Végülis Arduino clone, egy Arduino UNO, kicsit kibővítve...

Első találkozás

A puding-próba most következik: PC-re csatlakoztatva nem talál drivert. Sem az UNO, sem az FTDI driver nem tetszik. Meglesve az illesztőchipet, számos eltérés látható:Arduino Uno - ATMega16U2 chipArduino Diecimila (R3) - FT232RL chipArduino Uno (?) - CH3401

Ezek szerint az illesztőchipet kicserélték más USB-soros átjáróra. A chip típusa alapján a meghajtóprogram már előkeríthető: WCH gyártó: CH340. Így a feltelepítés után a várt sorosport megjelenik.

Akkor első kísérlet: a blink szoftver próbája. Ez az Arduino világ "hello world"-je. Kiválasztva a sorosportot, az Arduino UNO-t, jön az üzenet: not sync/chiphiba.

Hát ebből sem lesz egyszerű áramkör...

A lapot nézegetve, megtalálható a gyártó honlapja (www.doflye.net). Semmi gond, csak van itt fenn némi információ a lapról, supportról. Első találkozás: most kell kínai/egyszerűsített mandarin nyelven tanulni.

Azért az online fordítók, a nyelvtudás birtokában a lényeg megtalálható. (→TavIR fórum) Az áramköri lap egyedi gyártású, így az Arduino lapleíró részében fel kell venni a lapkát. Ez egyszerű, mert elég bemásolni a boards.txt állomány végére a megadott adatokat:

opti8.name=Arduino Optiboot8
opti8.upload.protocol=arduino
opti8.upload.maximum_size=7680
opti8.upload.speed=115200
opti8.bootloader.low_fuses=0xbf
opti8.bootloader.high_fuses=0xcc
opti8.bootloader.path=optiboot
opti8.bootloader.file=optiboot_atmega8.hex
opti8.bootloader.unlock_bits=0x3F
opti8.bootloader.lock_bits=0x0F
opti8.build.mcu=atmega8 opti8.build.f_cpu=16000000L
opti8.build.core=arduino opti8.build.variant=standard

Az eredmény: az Arduino elindítása után a feltöltés ezzel már működik is.

Azért 1-2 furcsaság feltűnik: miért 7680 bytek a maximum programméret? Persze ezt a boards.txt írja le. De jobban megnézve a lapot:ATMega8 a központi chip

Egy ATMega8 a központi chip! Még ez is...

Alig fér el benne valami program és a memória is kevés.

De mit lehet tenni?

Chipcsere

Az ATMega-x8 chip család számos tagból áll, de nem mind támogatott Arduino alatt. Egy táblázatban a 28 lábú chipcsalád Arduino által támogatott tagjai:

Áramkör Központi kontroller Szabad programmemória Bootloader
Arduino Classic ATMega8 6kbyte Arduino NG
Arduino NG ATMega168 14kbyte Arduino NG
Arduino Diecimila / R3 ATMega328 30kbyte Arduino Diecimila
Arduino Uno ATMega328 31.5kbyte OptiBoot
Arduino Clone (ebay) ATMega8 7.5kbyte Optiboot

Ebből az ATMega168 és ATMega328 chip jöhet szóba. Ha választani lehet, akkor a 328-asat érdemes, mivel ezzel a tudással az UNO/Diecimila utolérhetővé válik.

Melyik bootloadert válasszuk?

Az ATMega328 chipre két bootloader is rendelkezésre áll. Sok paraméterében eltér, de egy táblázatban talán egyszerűbb összehasonlítani:

Tulajdonság/Bootloader Classic OptiBoot
Flash feltöltés / ellenőrzés + / + + / -
EEPROM feltöltés/ellenőrzés + / + - / -
ChipID ellenőrzés + +
WatchDog kezelés + -
Boot késleltetés 0.7 sec 0.5 sec
Bootloader méret/ Szabad Flash 2k / 30k 0.5k/31.5k
Feltöltési sebesség 57.600 bps 115.200 bps

A kritikus paraméter a feltöltési sebesség. Az AVR chip névleges 115.200 bps illetve 57600 bps sebesség - a 16 MHz külső kvarc miatt. Az USB illesztőchip a névlegeshez képest azonban <1% tűrést enged meg. Így a bootloadert ez, a stabil feltöltésre való igény fogja meghatározni. Így a kisebb sebességű lett kiválasztva, mert az ördög nem alszik (a próbák alatt mindkét bootloader, mindkét sebességgel működött).

Chipcsere és próbaATMega328 Diecimila bootloaderrel - Működik!

Működik!

De mit tud még az alappanel?

Az áramköri lapkán az ISP csatlakozó mellett 10 tüskés ISP is kivezetésre került. Ennek felirata: USBASP. Ide van mód csatlakoztatni az USBASP programozót - a foglalat kialakítása miatt a tájolást el sem lehet rontani. Azonban az USBASP programozó a kialakítása miatt csak erősen korlátozott képességű - és sok bosszúságot okoz. De erről még egy későbbi cikk fog szólni.

A két járulékos nyomógomb funkcionalitása nem derült ki a tesztelés során.

A panelen levő csatlakozó kivezetések legalább a helyükön vannak így shield áramkörök könnyen beüzemelhetőek. Azonban a 6-os ISP tüskesor pozíciója és a csatlakozók helye nem fedi le az Arduino kompatibilitást. Gyakorlatilag a lábai összevissza vannak az Arduino kváziszabványhoz képest. Így az ISP csatlakozón át (is) csatlakozó shieldek nem használhatóak!

Tanulság

"Térdig érő esőben, ne kaszáljunk lekvárt, mert elüt a villamos."

Ha már kicci, occó, kínai Arduino UNO-nak látszó tárgyat kaptunk - nézzük meg a hírdető leírását. Ha ATMega328-cal vagy UNO-ként hírdette, akkor reklamációt és (legalább részleges) pénzvisszafizetési igényt kell indítani. A központi chip UNO lapka esetén csak ATMega328-as lehet (ATMega328 vagy ATMega328P) és az ATMega8 bizony nem az ATMega328. Sőt, ha UNO, akkor az USB illesztőchipnek ATMega8U2-nek vagy ATMega16U2-nek kell lennie.

Ha már megvettük a panelt, akkor azért használjuk is. Ehhez szerezzünk be bootloaderrel ellátott ATMega168 vagy ATMega328-as chipet. A chipcsere után már használható áramköri lapunk lesz az arduinoval való ismerkedéshez.

Találkoztál már ezzel az alappanellel?

Köszönet LongJohnnak a segítségért, aki az áldozata volt ennek a chipbeszerzésnek. És hogy valami hasznos legyen a végén belőle - a képek elkészítésével támogatta a cikk megszületését.

Kapcsolódó anyagok

TavIR-Facebook